„Din perspectiva Legii Educației Naționale, mâine vom începe un proces amplu de consultare cu toți actorii educaționali – organizații studențești, ONG-uri, profesori, Consiliul Național al Elevilor etc. – pentru că vrem să identificăm minimum cinci puncte tari și minimum cinci puncte slabe. Ministerul Educației are un proiect în urma căruia se va modifica Legea Educației Naționale”, a spus Pop.
Liviu Pop a dat și două exemple în acest sens. Acesta a vorbit despre una dintre prevederile actualei Legi a Educației, care spune că clasa a 9-a ar trebui încadrată în învățământul gimnazial și, totuși, de șase ani, aceasta este tot în învățământul liceal. „E bine? E rău?”, s-a întrebar retoric Pop.
De asemenea, acesta a precizat că există obiectivul ca până în 2020 învățământul obligatoriu să cuprindă 12 clase. Totuși, ministrul susțină că în condițiile actuale, în care clasa pregătitoare este inclusă la nivelul învățământului obligatoriu, acest lucru este imposibil, pentru că ar însemna că acest tip de învățământ s-ar opri în clasa a 11-a.